Artikel av Carolina Jozic, leg. fysioterapeut

Magmuskeldelning efter graviditet

mammatraning-gravid-efter-graviditet-app

Vad händer med magen efter förlossningen?

Efter en graviditet återhämtar sig kroppen successivt och det kan kännas rätt svajigt i bålen till en början. Under första året sker väldigt mycket av återhämtningen överlag för hela kroppen, även för diastasen, men det är individuellt och genetiskt kopplat hur mycket bindväven drar ihop sig efter förlossningen. Den största återhämtningen av magmuskeldelningar sker mellan 6 veckor och 6 månader efter graviditeten. Efter det fortsätter återhämtningen men i en betydligt långsammare takt, framför allt fram tills 12 månader postpartum.

Vi pratar om kvarstående delningar först när det gått ca ett år, innan dess är det alltså rätt förväntat att det kan finnas delningar efter en nylig graviditet. En del personer har en kvarstående delning resten av livet och det spelar inte alltid någon större roll. En delning är inte ett problem, om den inte är ett problem.

 

Hur vet jag att jag har en kvarstående delning?

Kolla in vår miniföreläsning om magmuskeldelningar! Där visar jag bland annat hur du själv kan undersöka din mage.

 

Är det någon skillnad efter kejsarfödsel?

Till skillnad från vad många tror, skärs det inte i magmusklerna vid ett kejsarsnitt. Det dras isär i bindväven mellan magmusklerna. Efter ett kejsarsnitt behöver vi ta hänsyn till läkningsprocessen som sker (efter något som faktiskt är en stor bukoperation) och de restriktioner som finns under de första ca 8 veckorna. Personer som fött via kejsarsnitt har inte större benägenhet att ha kvarstående magmuskeldelningar än de som fött vaginalt.

Under de första 6 månaderna har det kunnat påvisas en skillnad i magmuskelstyrka mellan de två olika förlossningssätten (vaginalt/kejsarsnitt) där de som genomgått en kejsarfödsel var svagare. Efter ett år fanns ingen skillnad längre mellan kejsarfödslar och vaginala födslar. Däremot var alla svagare ett år efter, än innan graviditeten.  

Kontentan av detta är att du som fött via kejsarsnitt troligen är lite svagare i magen i början men att denna skillnad inte är bestående. Och att oavsett vilket förlossningssätt vi genomgått så är vi generellt svagare än innan graviditeten. 

 

Magträning är bra!

Något som också är sant är att kroppen blir bra på det den tränar på. Så trots att vi alla generellt är svagare i magen ett år efter en graviditet, så kan vi bli starkare hela tiden om vi låter kroppen öva och utsättas för belastning som gynnar styrkeutveckling. Alltså träning.

 

Referenser

  • Mota, P., Pascoal, A. G., Carita, A. I., & Bø, K. (2015). The Immediate Effects on Inter-rectus Distance of Abdominal Crunch and Drawing-in Exercises During Pregnancy and the Postpartum Period. The Journal of orthopaedic and sports physical therapy45(10), 781–788. https://doi.org/10.2519/jospt.2015.5459
  • Kaufmann RL, Reiner CS, Dietz UA, Clavien PA, Vonlanthen R, Käser SA. Normal width of the linea alba, prevalence, and risk factors for diastasis recti abdominis in adults, a cross-sectional study. Hernia. 2022 Apr;26(2):609-618. doi: 10.1007/s10029-021-02493-7. Epub 2021 Oct 5. PMID: 34609664.
  • Gluppe S, Engh ME, Bø K. What is the evidence for abdominal and pelvic floor muscle training to treat diastasis recti abdominis postpartum? A systematic review with meta-analysis. Braz J Phys Ther. 2021 Nov-Dec;25(6):664-675. doi: 10.1016/j.bjpt.2021.06.006. Epub 2021 Jul 21. PMID: 34391661; PMCID: PMC8721086.

 

 

VÄLKOMMEN TILL MAMMATRÄNING!

mammatraning-app-gravid-postpartum

Vi är en träningsapp för dig som är eller varit gravid. Oavsett var du är i din resa kommer nivån anpassas efter dina nuvarande förutsättningar. Enkelt, roligt och tryggt!